Behandeling

Eerste bezoek Behandeling Na je behandeling


Eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek vindt de kennismaking met de orthodontist plaats en wordt de staat van het gebit en de stand van de kaken onderzocht. Daarnaast zullen de wensen en verwachtingen van een eventuele orthodontische behandeling worden besproken. Op basis van deze bevindingen overleggen we of een orthodontische behandeling nodig en zinvol is en wanneer een eventuele behandeling het beste gestart kan worden. Soms is het beter om voorlopig niets te doen en de ontwikkeling af te wachten.

Wanneer met elkaar besloten wordt om op korte termijn een behandeling te starten, wordt er een afspraak gepland voor het maken van röntgenfoto's en kleurenfoto's van het gezicht en de mond. Daarnaast worden er gebitsafdrukken gemaakt (het 'happen'). Aan de hand van deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld, dat zo nodig tijdens een aparte afspraak wordt besproken. Uiteraard zullen wij u informeren over de kosten.


Behandeling

Beugelsoorten

De meest gebruikte beugels zijn de blokbeugel, ook wel activator genoemd, de headgear, ook wel buitenbeugel genoemd en de slotjesbeugel. De blokbeugel en de headgear worden gebruikt om de groei van de kaken te beïnvloeden terwijl een slotjesbeugel gebruikt wordt om de tanden en kiezen in de juiste stand op elkaar te krijgen. Daarnaast zijn er ook nog speciale beugels zoals slotjes aan de binnenkant, transparante slotjes en transparante uitneembare beugels.

Controles

Voor de gemiddelde orthodontische behandeling moet je elke 4 tot 8 weken voor controle komen. Bij de controles bekijken we hoe de behandeling vordert en wordt de beugel gecontroleerd en eventueel bijgesteld.

Duur

De duur van de totale behandeling is altijd afhankelijk van de te corrigeren afwijking(en), de conditie en de ontwikkeling van het gebit en de leeftijd van de patiënt. Orthodontie werkt met subtiele middelen, langzaam maar zeker worden tanden en kiezen verplaatst en rechtgezet. Gemiddeld duurt dit proces 18 tot 24 maanden.

Hygiëne en medewerking

Voor een goed eind resultaat is het heel belangrijk dat instructies voor het dragen van beugels en bijvoorbeeld elastieken nauwkeurig worden opgevolgd. Daarnaast is mondhygiëne van groot belang, als gevolg van de beugel zal je meer tijd kwijt zijn aan het schoon houden van de mond. Voor een goede mondgezondheid zal je iedere keer als je iets gegeten hebt alles weer schoon moeten maken.

Meer weten? Download de informatiefolder.


Na je behandeling

Na de actieve behandeling, waarin de tanden en de kiezen naar de gewenste positie worden bewogen, is het van belang dat de tanden en kiezen in deze positie worden gehouden. We plakken daarom een draadje aan de achterkant van de tanden om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan. Dit draadje noemen we een spalk. Soms krijg je een losse beugel (een retentieplaatje) voor de bovenkaak om de kiezen en de kaak zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te houden.

Om te controleren of de spalk en de losse beugel goed blijven zitten, volgen na de actieve beugelbehandeling nog enkele retentiecontroles. Tijdens deze controles kijken we of de spalken goed vast zitten en of alle tanden en kiezen netjes zijn blijven staan zonder beugel. Deze controle is belangrijk, omdat je zelf niet altijd kan voelen of de spalk ergens los is gegaan en of alle tanden en kiezen wel op de goede positie staan. Verder maken we tijdens deze afspraak ook mondfoto's van het eindresultaat.

Wanneer de spalk los komt, kun je het best de eerst volgende dag dat de praktijk weer open is even bellen voor een afspraak. Als de losse spalk niet is beschadigd, kunnen we deze weer opnieuw vastzetten. Is de spalk teveel beschadigd, dan zullen we een nieuwe spalk moeten laten maken. Als je langere tijd met een losse spalk door blijft lopen, heb je kans dat de tanden weer scheef gaan staan. In dat geval moeten we beoordelen wat de mogelijkheden voor herstel zijn.

Maandag t/m vrijdag 08:00-16:30
Telefonisch: 08:00-12:00 & 14:00-16:00

Dreef 10, 2012 HR Haarlem
023 531 3158
info@orthodontistenhaarlem.nl