FAQ2023-04-17T12:16:57+00:00

Jouw vragen, ons antwoord

We begrijpen dat dat je allerlei vragen hebt over een orthodontiebehandeling. Aarzel niet om ze aan ons te stellen. De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder.

Heb ik een verwijsbrief van mijn tandarts nodig?2021-11-22T15:49:22+00:00

Ja, dat is erg handig. Daarin staat namelijk vermeld wat er volgens de tandarts aan de hand is. Je kunt ook zelf een afspraak bij ons maken. Als we een beugelbehandeling overnemen van een andere orthodontist of tandarts, ontvangen we graag de foto’s, gebitsmodellen en behandelgeschiedenis van de vorige behandelaar, met een overschrijvingsformulier. Dat scheelt in de kosten. Je kunt hier zelf om vragen.

Moet ik gezondheidsproblemen en/of gebruik van medicijnen melden?2021-11-22T15:49:11+00:00

Algemene gezondheidsproblemen of de medicijnen die jij of jouw kind gebruikt, kunnen het verloop van de behandeling beïnvloeden. Informeer de orthodontist er daarom altijd over, ook als er tijdens veranderingen in de gezondheidstoestand en/of het medicijngebruik zijn.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonsgegevens?2021-11-22T15:48:52+00:00

Wij hanteren de grootst mogelijke zorgvuldigheid en houden ons aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Wel maken wij je erop attent dat foto’s en correspondentie over de behandeling ook per e-mail verstuurd kan worden, bijvoorbeeld aan jouw tandarts.

Moet ik nog langskomen als mijn beugel eruit is?2021-11-22T15:48:39+00:00

Ja, we zien je dan graag nog een paar keer voor een zogeheten ‘retentiecontrole’. We bekijken dan of de tanden en kiezen nog goed in de nieuwe houding staan. Ook controleren we of het spalkje dat is geplaatst nog goed vast zit. Ook maken we een fotoserie van het gebit, zodat we de situatie kunnen vergelijken.

Krijg ik van die witte vlekken op mijn tanden van de beugel?2021-11-22T15:48:27+00:00

Van de beugel zelf niet, wel van etensresten en tandplak dat tussen de beugel blijft plakken. Als dat blijft zitten, ontkalkt daar het glazuur. In het begin is dit een witte vlek, later kan het zelfs een gaatje worden. De oplossing: steeds heel goed poetsen en zoetigheid vermijden!

Kan ik met een beugel alles eten?2021-11-22T15:41:44+00:00

Nee, pas op met harde, taaie of kleverige dingen. De beugel kan dan beschadigen en daardoor kan de behandeling langer gaan duren. Plakkerig voedsel blijft aan de beugel zitten en dat maakt het heel lastig om het gebit goed schoon te maken. Vermijd vooral zoet plakkerig snoep: dat zorgt voor witte vlekken op de tanden (ontkalkingen).

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?2021-11-22T15:41:24+00:00

Bij het dragen van een beugel moeten de tanden iedere keer als er iets gegeten is, schoongemaakt worden. Geen tandenborstel bij de hand? Spoel dan in ieder geval de mond even goed met water. Dat is niet voldoende om alle etensresten tussen de beugel weg te halen, dus zodra het kan alsnog poetsen met een tandenborstel. En aan het einde van iedere dag natuurlijk met een blinkend gebit naar bed!

Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?2021-11-22T15:41:04+00:00

Als er nog flink wat groei en gebitsontwikkeling voor de boeg is. Dat is ongeveer in groep 7 of 8 van de basisschool. Er zijn wat uitzonderingen, dus het kan zijn dat de tandarts toch eerder doorstuurt.

Wat wordt er van mij en/of mijn kind verwacht?2021-11-22T15:40:28+00:00

Orthodontie is een zaak van samenwerking tussen de patiënt (ouders) en de orthodontist. De orthodontist en het praktijkteam doen er alles aan om het beste resultaat te bereiken. Het succes van de behandeling wordt echter vooral door jou en/of jouw kind bepaald. Voor een goed verloop van de behandeling zijn de volgende punten daarom belangrijk:

 • zorg voor een optimale mondhygiëne: drie keer per dag de tanden en kiezen goed poetsen, volgens de instructies
 • vermijd frisdrank en zoetigheid (caramels, toffees en ander snoep)
 • ga zorgvuldig met de beugel om zodat er niets breekt of losschiet: vermijd ’hard’ voedsel
 • berg een buitenbeugel zorgvuldig op, zodat deze niet kapotgaat
 • neem direct contact met ons op als de beugel kapotgaat, ook als binnenkort al een afspraak gepland is
 • draag de (buiten)beugel en onderdelen zoals elastieken volgens de instructie
 • kom afspraken stipt na. Omdat we tijd van één of meerdere behandelaars reserveren, verzoeken we jou om afspraken alleen bij uiterste nood af te zeggen. Annuleer de uiterlijk afspraak 24 uur van tevoren, anders moeten we de gereserveerde tijd helaas in rekening brengen. Datzelfde geldt voor de kosten van beugels die door onzorgvuldig gebruik kapot zijn gegaan.
 • voor scholieren zullen afspraken regelmatig onder schooltijd vallen. De school moet hiervoor wettelijk gezien toestemming verlenen. Vergeet niet deze toestemming tijdig aan te vragen.
Wat kan ik doen bij pijn en gevoelige tanden door de beugel?2021-11-22T15:40:08+00:00

Het plaatsen of bijstellen van een beugel kan tijdelijk voor ongemak en gevoeligheid van de tanden zorgen. Je kunt dan eventueel een pijnstiller nemen zoals paracetamol. Neem geen ontstekingsremmers, de zogenaamde NSAID’s (hieronder vallen ook aspirine en ibuprofen). Deze middelen remmen de tandverplaatsing. 
Let op: langdurig gebruik van pijnstillers kan leiden tot schade, tenzij deze onder medisch toezicht voorgeschreven zijn.

Neem bij breuk of losraken van de beugel en bij ongewone klachten contact op met de praktijk voor overleg of om een afspraak te maken.

Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?2021-11-22T15:39:48+00:00

Ja, de controles bij de eigen tandarts blijven gewoon doorgaan.

Hoe vaak moet ik langskomen tijdens de behandeling?2021-11-22T15:47:02+00:00

Als de beugel eenmaal geplaatst is, plannen we gemiddeld een keer in de 4 tot 8 weken een controle. We kijken dan of alles goed gaat en passen de beugel zo nodig aan.

Wat zijn de risico’s?2021-11-22T15:46:52+00:00

Een orthodontische behandeling is meestal succesvol. Net als andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt het ongemakken, beperkingen en risico’s met zich mee. Deze zijn echter zelden ernstig.

 • Mogelijke risico’s: korter worden van de wortels, beschadiging van een tandzenuw met als gevolg een eventuele verkleuring van de tand.
 • Soms is het voor de behandeling nodig om één of meer tanden of kiezen te trekken of een chirurgische behandeling te ondergaan. Als dat het geval is, bespreken we dat uiteraard met jou. Ook raden we je aan om de risico’s van deze behandelingen met je tandarts of kaakchirurg te bespreken.
 • Als je veel suikerhoudende of zure producten eet of drinkt en/of niet regelmatig of niet zorgvuldig het gebit poetst, kunnen gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en blijvende verkleuringen (ontkalkingen) van tanden en kiezen ontstaan. Deze risico’s bestaan uiteraard altijd, maar zijn groter tijdens een orthodontische behandeling. Het is daarom heel belangrijk om het gebit goed te onderhouden en je eigen tandarts te blijven bezoeken.
 • Voor een goed resultaat is het zaak dat de behandeling volledig wordt afgerond. Als je (of jouw kind) niet voldoende meewerkt of als de financiële verplichtingen niet worden nagekomen, dan kan dat tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Als de behandeling voortijdig wordt beëindigd, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het gebit.
 • Het voltooien van een orthodontische behandeling is geen absolute garantie voor een leven lang perfect rechtstaande tanden. Na een behandeling kunnen tanden en kiezen weer wat verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de behandeling retentieapparatuur geplaatst (een vastgeplakt spalkje/draadje) en/of een uitneembare (nacht)beugel meegegeven. In bepaalde situaties, zoals bij forse en onvoorziene kaakgroei, mondademhaling, verhoogde tongdruk of afwijkende mondgewoontes, kan het behaalde behandelresultaat minder stabiel zijn.
 • Bij het ouder worden veranderd de positie van tanden of kiezen. Dit is normaal en geldt ook voor gebitten die niet orthodontisch behandeld zijn.
 • Hoewel de risico’s erg klein zijn, zijn ze niet geheel uit te sluiten. Het is belangrijk dat al deze aspecten van de orthodontische behandeling bekend zijn en meewegen bij jouw beslissing om al dan niet aan een behandeling te beginnen. Begin alleen aan een behandeling als je er voor 100% achter staat.
Hoe lang duurt een behandeling?2021-11-22T15:45:48+00:00

Over het algemeen 1,5 tot 2 jaar. Het is afhankelijk van de ernst van het probleem, de algemene groei, de groei van de kaken, mogelijke afwijkende mondgewoontes en hoe trouw en nauwkeurig jij (of jouw kind) onze instructies opvolgt. Vooraf geven we altijd een indicatie van de verwachte duur.

Een behandeling kan anders verlopen dan gepland als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, de wisseling van tanden trager verloopt of als de medewerking te wensen overlaat.

Na de behandeling kan het gewenst zijn om een aanvullende tandheelkundige behandeling te doen om een optimaal resultaat te bereiken. De orthodontist en tandarts kunnen je hierover adviseren.

Wat zijn de risico’s?2021-11-22T15:34:07+00:00

Een orthodontische behandeling is meestal succesvol. Net als andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt het ongemakken, beperkingen en risico’s met zich mee. Deze zijn echter zelden ernstig.

 • Mogelijke risico’s: korter worden van de wortels, beschadiging van een tandzenuw met als gevolg een eventuele verkleuring van de tand.
 • Soms is het voor de behandeling nodig om één of meer tanden of kiezen te trekken of een chirurgische behandeling te ondergaan. Als dat het geval is, bespreken we dat uiteraard met jou. Ook raden we je aan om de risico’s van deze behandelingen met je tandarts of kaakchirurg te bespreken.
 • Als je veel suikerhoudende of zure producten eet of drinkt en/of niet regelmatig of niet zorgvuldig het gebit poetst, kunnen gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en blijvende verkleuringen (ontkalkingen) van tanden en kiezen ontstaan. Deze risico’s bestaan uiteraard altijd, maar zijn groter tijdens een orthodontische behandeling. Het is daarom heel belangrijk om het gebit goed te onderhouden en je eigen tandarts te blijven bezoeken.
 • Voor een goed resultaat is het zaak dat de behandeling volledig wordt afgerond. Als je (of jouw kind) niet voldoende meewerkt of als de financiële verplichtingen niet worden nagekomen, dan kan dat tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Als de behandeling voortijdig wordt beëindigd, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het gebit.
 • Het voltooien van een orthodontische behandeling is geen absolute garantie voor een leven lang perfect rechtstaande tanden. Na een behandeling kunnen tanden en kiezen weer wat verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de behandeling retentieapparatuur geplaatst (een vastgeplakt spalkje/draadje) en/of een uitneembare (nacht)beugel meegegeven. In bepaalde situaties, zoals bij forse en onvoorziene kaakgroei, mondademhaling, verhoogde tongdruk of afwijkende mondgewoontes, kan het behaalde behandelresultaat minder stabiel zijn.
 • Bij het ouder worden verandert de positie van tanden of kiezen. Dit is normaal en geldt ook voor gebitten die niet orthodontisch behandeld zijn.
 • Hoewel de risico’s erg klein zijn, zijn ze niet geheel uit te sluiten. Het is belangrijk dat al deze aspecten van de orthodontische behandeling bekend zijn en meewegen bij jouw beslissing om al dan niet aan een behandeling te beginnen. Begin alleen aan een behandeling als je er voor 100% achter staat.

Heb je verder nog vragen?
Neem contact met ons op. De orthodontisten en de andere leden van het praktijkteam helpen je graag verder. Ook tijdens de behandeling zullen wij jou (en je kind) uitgebreid voorlichten. Meer informatie is ook te vinden in diverse brochures, folders en informatie die je hieronder kunt downloaden.