Spoedhulp

Tijdens praktijkuren

Als er iets mis is dan is het raadzaam meteen contact op te nemen. De bali-assistent kan dan als het nodig is een afspraak inplannen zodat je meteen terecht kunt. Meld altijd zo precies mogelijk wat er stuk is of aan de hand is zodat we de benodigde tijd kunnen inplannen voor de behandeling.

In de avond en in het weekend

Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeven geen directe aandacht maar kunnen wachten tot de volgende dag of tot na het weekend. In onderstaand schema staat aangegeven wat je kunt doen bij de meest voorkomende klachten.

Wanneer het zo is dat de uitneembare beugel dan wel de vaste beugel elastieken niet kunnen worden gedragen is het zaak zo snel mogelijk, tijdens openingstijden, contact op te nemen met de praktijk. Dus niet bij je eerst volgende consult aan ons vertellen dat je je beugel of je elastieken een dag na je laatste afspraak al niet meer kon dragen. Met name bij beugels is de kans groot dat wij de beugel dan niet meer passend kunnen krijgen of dat bij een retentie beugel je tanden al wat zijn teruggelopen. Er moet dan een nieuwe beugel worden gemaakt.

Veel voorkomende klachten

De losse beugel is kapot.

Breekt een stuk plastic af, of breekt een draadje, probeer dan vooral om de beugel toch te blijven dragen, als dat echt niet gaat, dan is het niet anders. Bewaar de stukken, breng ze mee terug, we kunnen ze misschien nog gebruiken voor reparatie en bel voor een afspraak.

De uitneembare beugel drukt op het tandvlees.

Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden aangepast of afgeslepen.

Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang.

Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak. In het meest uiterste geval kan je de draad afknippen met een nagelschaartje.

Er is een slotje los.

Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor en afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak. Stop met het dragen van elastieken.

Er is een band om een kies los.

Als je een buitenbeugel eraan vast moet maken: De buitenbeugel niet meer dragen. Doe er evt. een beetje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak.

Er is een retentiespalk los

Neem de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk. Is de spalk alleen los en niet verbogen, dan kan deze waarschijnlijk makkelijk hersteld worden. Is de spalk verbogen en prikt deze in de tong, dan kan je het uitstekende deel eventueel afknippen of was een beetje was of suikervrije kauwgom op doen. De spalk zal dan waarschijnlijk helemaal vervangen moeten worden.

Maandag t/m vrijdag 08:00-16:30
Telefonisch: 08:00-12:00 & 14:00-16:00

Dreef 10, 2012 HR Haarlem
023 531 3158
info@orthodontistenhaarlem.nl