Vragen

Heb ik een verwijsbrief van de tandarts nodig als ik naar de orthodontist wil?

Het is voor ons wel erg handig als je een verwijsbrief hebt. Daarin staat namelijk vermeld wat er, volgens de tandarts, aan de hand is, maar je kunt ook op eigen verzoek een afspraak bij ons maken. Als we een beugelbehandeling overnemen van een andere orthodontist of tandarts willen we graag de foto's, gebitsmodellen en behandelgeschiedenis ontvangen van de vorige behandelaar met een overschrijvingsformulier. Dat scheelt in de kosten. Hier kunt u zelf om vragen.

Hoe lang duurt de behandeling?

De snelheid waarmee de behandeling verloopt, hangt van veel dingen af. Vooral een goede medewerking van de patiënt is belangrijk. Hiermee bedoelen we het voldoende dragen van een losse beugel of elastiekjes, het nakomen van afspraken en het opvolgen van de instructies. Ook is het heel belangrijk dat er heel goed gezorgd wordt voor de vaste beugel, zodat er geen slotjes los raken. Verder speelt de groei en de grootte van de afwijking een belangrijke rol. Dit betekent dat de behandeling dus zowel korter als langer dan de gemiddelde behandelduur van 2 jaar kan duren.

Hoe vaak moet ik langskomen tijdens de behandeling?

Als de beugel eenmaal geplaatst is, vinden de controles gemiddeld een keer in de 4 tot 8 weken plaats en wordt de beugel indien nodig aangepast.

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen, als ik een beugel krijg?

De tanden moeten bij het dragen van een beugel iedere keer nadat er iets gegeten is, schoon gemaakt worden. Desnoods je mond spoelen met water als er geen tandenborstel in de buurt is. Dit is lang niet voldoende om alle etensresten tussen de beugel weg te halen, dus zodra de kans zich voordoet moet je alsnog poetsen met een tandenborstel. En aan het eind van de dag natuurlijk met een blinkende mond naar bed.

Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?

Ja, de controles bij de eigen tandarts blijven gewoon doorgaan.

Kun je met een beugel alles eten?

Met een beugel moet je oppassen met harde, taaie of kleverige voeding. De harde dingen kunnen je beugel beschadigen en daardoor kan de behandeling langer gaan duren. De plakkerige dingen blijven aan je beugel zitten en dat maakt het heel lastig om je gebit goed schoon te maken. Vooral zoet plakkerig snoep moet weer snel je mond uit, anders krijg je witte vlekken op je tanden (ontkalkingen).

Krijg ik van die witte vlekken op mijn tanden van de beugel?

Van een beugel zelf krijg je geen witte vlekken op de tanden. Er kunnen wel witte vlekken ontstaan van etensresten en tandplak dat tussen de beugel blijft plakken. Als je niet voldoende zorgvuldig poetst, blijven die resten en tandplak op de tanden zitten. Het zit dan precies daar waar de beugel niet zit, om de brackets heen dus. Als de plak blijft zitten ontkalkt daar het glazuur. In het begin is dit een witte vlek. Later kan het zelfs een gaatje worden.

Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?

Als het leuk is om een beugel te dragen en er nog flink wat groei en gebitsontwikkeling voor de boeg is. Dat is ongeveer in groep 7 of 8 van de basisschool. Er zijn wat uitzonderingen dus het kan zijn dat de tandarts je toch wat vroeger instuurt.

Wat gebeurt er bij de retentiecontrole?

Als de beugel eruit is, zien we je graag nog een paar keer voor controle van je spalkje(s). Als een spalkje losgaat en je merkt het niet, dan kunnen de tanden, zeker vlak na een beugelbehandeling snel schever gaan staan. Ook maken we een fotoserie van je gebit, zodat als je later nog eens terug komt, we de situatie kunnen vergelijken.

Maandag t/m vrijdag 08:00-16:30
Telefonisch: 08:00-12:00 & 14:00-16:00

Dreef 10, 2012 HR Haarlem
023 531 3158
info@orthodontistenhaarlem.nl